ZAŠTO POSLE TRIDESET PETE TREBA DRUGAČIJE VEŽBATI I ZAŠTO NIJE DOVOLJNO SAMO VEŽBATI

Svakodnevni ubrzani način života, loše navike, sati i sati sedenja, stres, neispavanost, osećaj umora, sve to utiče i oslikava se na našem telu. Spoljašnja tenzija pretvara se s vremenom u unutrašnju i ako taj stalni grč duže traje, može da dovede do akutnih ili hroničnih bolova. Ukoliko na vreme ne reagujemo i  ne počnemo da vežbamo pravilno, može doći do pogoršanja stanja i pojave nekih ozbiljnijih tegoba.

Nepravilna postura (držanje tela) je jedan od glavnih uzroka pojave bola u leđima i drugim zglobovima.  Čak i ako se rekreirate i na taj način pokušavate da pomognete svom telu, verovatno je da to radite iz nepravilnih položaja, na nepravilan način. To je zato što telo uvek teži da obavi neku radnju (pokret) onako kako je njemu poznato i najlakše. Sve to može dovesti do pogoršanja već postojećeg stanja, povećanja tenzije u mišićima i pojavu bola.

Zanemarivanje jačanja mišića stabilizatora (mišića čija primarna funkcija nije da proizvedu pokret već da stabilizuju zglobove u kojima se pokreti odvijaju) i jačanje samo površinskih slojeva mišića dovodi do kratkotrajnih rezultata koji suštinski ne rešavaju problem. To je kao da vozite auto čija je spoljašnjost bez greške, ali su delovi unutra dotrajali i stalno se kvare.

Činjenica je da telo ne možemo odvojiti od svoje duše, od svog emotivnog i mentalnog statusa i rad samo na fizičkom nivou, takođe, smanjuje kapacitet napretka u eliminaciji bola. Naše negativne misli i emocije se oslikavaju na našem telu, one nas opterećuju i koče, stvaraju tenziju i bol.   Kada nismo u skladu sa sobom, povrede su česte, bolovi učestali i mi onda ostajemo zaglavljeni u tom začaranom krugu. Taj bol ne mora da bude jak po intenzitetu, ali njegovo svakodnevno prisustvo iscrpljuje resurse i odvaja od sreće. Često moramo svoj život da prilagođavamo tome.

Promenom tih obrazaca stvaramo nov, laganiji pogled na svet i preslikavamo taj osećaj i na naše telo. Ono postaje laganije, svežije, snažnije, okupano novom pozitivnom energijom, spremno da zasija i poleti slobodno u svom punom sjaju.

ZA LAGANI KORAK, ŽIVOT BEZ BOLA, SKLAD DUŠE I TELA, DA ŽIVITE SLOBODNO JER ŽIVOT JE POKRET!